KOJE POSLEDICE IMAJU DECA OTROVANA ISPARENJIMA HLORA U BAČKOM PETROVCU? Pedijatar Milićević objasnio sve za ESPRESO
Dr Saša Milićević, Foto: Kurir.rs/T.M., Kurir

OPASNOST PO ZDRAVLJE DECE

KOJE POSLEDICE IMAJU DECA OTROVANA ISPARENJIMA HLORA U BAČKOM PETROVCU? Pedijatar Milićević objasnio sve za ESPRESO

Najveće posledice mogu imati deca koja su astmatičari, kao i deca koja imaju alergijske infekcije

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Juče je u Akva Parku Petroland u Bačkom Petrovcu, došlo do trovanja dece isparenjima hlora, kada je u dečju bolnicu u Novom Sadu primljeno šestoro njih, dok je petoro zadržano u bolnici.

Povodom ovog incidenta koji je zabrinuo mnoge roditelje, kontaktirali smo dr Sašu Milićevića, pedijatra i pulmologa koji nam je do detalja objasnio koje posledice može kod dece da izazove trovanje ovom materijom.

"Hlor može da izazove reakcije kod dece koja su sklona alergijskim reakcijama, ali može takođe da izazove negativne reakcije kod disajnih puteva, a takođe njegove posledice mogu da se uoče i na očima dece. Posebno ukoliko je bio u većoj koncentraciji", kaže za portal Espreso dr Milićević.

Kako kaže, najveće posledice mogu imati deca koja su astmatičari, kao i deca koja imaju alergijske infekcije.

"Deca koja imaju astmu i koja koriste pumpicu, kod njih hlor može da izazove jaču reakciju, u smislu napada astme i može da poremeti njihove osetljive disajne puteve. Jedna od tih posledica jeste kratak dah i nedostatak vazduha, što će samo po sebi stvoriti veću potrebu za korišćenjem inhalacionih pumpica", tvrdi dr Saša Milićević.

On smatra da posledice zavise pre svega i od količine isparenja, kao i od toga koliko su deca dugo bila izložena tim isparenjima.

"Dakle posledice zavise od količine samog hlora, ali i od dužine izloženosti dece, odnosno ukoliko su deca dugo vremena provodila u bazenu, rekacija će naravno biti jača. To se naravno dešava kod dece koja imaju sklonost, kod one dece koja nemaju, biće blaža reakcija", objašnjava dr Milićević.

1 / 4 Foto: Kurir.rs/T.M.

Što se ostale dece tiče koja nemaju oboljenja, on smatra da to neće da ostavi neke trajne posledice po njih. Ali, ipak decu treba što pre odvesti lekaru na pregled.

"U pitanju su akutna trovanja, ona uglavnom prođu sama, potrebno je da prođe određeni vremenski period od nekoliko dana kako bi organizam to savladao. Ali, jako je bitno da se deca odmah odvedu lekaru i da im se daju kapi za oči", kaže doktor.

Dr Saša Milićević veruje da je ovakvu rekaciju kod dece izazvao hlor i demantuje špekulacije da je u pitanju bilo trovanje hranom.

"Ne verujem da su tamo deca nešto ručala i da su se pojavile posledice trovanja hranom, jer ima dece koja su dobila konjuktivitis, odnosno upalu prednje površine oka, tako da je 99 procenata sigurno da je to posledica od isparenja hlora ili još neke dodatne supstance koja se stavlja u bazen", zaključuje dr Milićević.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:34

U srpske reke, jezera i ribnjake ispali se 5,5 tona olova

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.